Internet is een bron van informatie voor de ondernemende doe-het-zelver of de veelzijdige installateur. Steeds meer houtleveranciers slijten niet langer hun producten in de showroom bij hun houthandel, maar plaatsen een overzicht van de artikelen online. De websites blinken uit in verscheidenheid, waarbij de gebode informatie vaak rommelig en onduidelijk is. Belangrijke spelers zijn het onlangs ter ziele gegane bedrijf Wester Houthandel, ook eigenaar van Hout4Sale en de Arnhemse Fijnhouthandel. Wie landelijke dekking in verzending en service zoekt, doet er goed aan eens op de site van Houtmerk te kijken. Net als veel andere aanbieders, waaronder Fairwood of Amsterdamse Fijnhouthandel, hebben zij een compleet overzicht in rijke illustraties online geplaatst. Houtmerk is de eerste site die alle prijzen toegankelijk maakt voor de consument en wederverkopers. De heldere communicatie van de website zorgt er voor dat consument of meubelmaker gemakkelijk inzicht krijgt in het assortiment van Houtmerk ten opzichte van andere houtaanbieders op internet.
Veel websites bieden de mogelijk om aanvragen voor maatwerk te versturen, of het faxen van eigen ontwerpen en ideeen naar de meubelmakers verbonden aan sites als Houtmerk. Op die manier is de online webshop van een houthandel een rijke bron van informatie voor iedere toepassing van massief hout. Ook steeds meer aanverwante artikelen als kleine gereedschappen, tafelonderstellen, waskommen en onderhoudsproducten vinden hun weg naar de online houthandels op internet.

Op deze portaalpagina vindt u handige informatie en links naar betrouwbare leveranciers van houtproducten. Houten bladen en massieve panelen zijn ideaal als werkblad in de badkamer, gecombineerd met een smaakvolle waskom. Maar ook steeds vaker kiezen mensen voor de bijzondere en warme uitstraling van kersen, beuken, essen, berken, teak, noten, iroko, mahonie of wenge als basis van een keukenblad. Deze keukenbladen hebben een natuurlijke, zachte en warme uitstraling. Hoe harder het gekozen hout, hoe krasbestendiger het werkblad zal zijn. Veelal wordt er dan ook gekozen voor harde, tropische houtsoorten als mahonie, iroko of teak. Meer informatie op www.houtmerk.nl
Dat hout nog steeds een populair product is, is te danken aan de natuurlijke eigenschappen en de grote variatie in soorten en afwerkingen. Bij een massief werkblad wordt het blad geolied, geimpregneerd, of voorzien van een vernislaag, waardoor het niet langer poreus is. De gebruikte houtsoorten, zoals teak, mahonie, beuk of eik, zijn door hun harde structuur zeer geschikt als werkblad voor in de keuken. Men dient er uiteraard iets voorzichtiger mee om te springen dan bijvoorbeeld graniet. Qua onderhoud dient u het aanrechtblad regelmatig te behandelen met plantaardige olien. Hierdoor wordt het op termijn resistent tegen vlekken. Lees meer op onze onderhoudpagina of op www.houtmerk.nl

EIGEN SFEER MET HOUTPRODUCTEN:
Massief houten keukenbladen stralen een geheel eigen sfeer en warmte uit. Ze maken de keuken tot een natuurlijke leefruimte in huis. Bij houtbewerking is vakmanschap meesterschap. Dat is te zien aan de uitvoering van massief houten keukenbladen. Of het nu amerikaans walnoten, teak, slavonisch eiken, beuken, amerikaans essen, kersen, esdoorn, sipo mahonie of eiken white wash betreft, zij zijn tijdloos elegant en een verrijking voor ieder interieur. Massief houten keuken- en tafelbladen worden perfect op de gewenste maat geleverd, in geoliede of gelakte uitvoering. Meestal is het huidige massief hout afkomstig uit gebieden met een selectieve houtkap en verantwoord bosbeheer. Massief houten bladen zijn voor mensen die houden van het goede in het leven! De belangrijkste kenmerken van een massief houten blad zijn: Tijdloos, sfeervol en warm. Door de variëteit in structuur van dit natuurlijke materiaal is elk blad uniek. Alle massief edelhouten keukenbladen worden door vrijwel alle producenten geïmpregneerd met een hoogwaardige olie. Dit vraagt dus wel enig onderhoud, waarvoor de meeste producenten onderhoudspakketten bijleveren Maar daardoor verzekert u zich wel van een blijvend mooi blad dat onder invloed van licht een steeds mooier aanzien krijgt. Hout leeft! De keuze van de houtsoorten zijn zorgvuldig samengesteld en varieren van : esdoorn, lichte kleuren, eiken , harde houtsoorten beuken,tijdloze kleuren kersen, warme kleuren tot donkere tropische houtsoorten.

HOUT, EEN LEVEND NATUURPRODUCT:
Een boom kan groeien doordat vocht vanuit de grond tot in de kruin van een boom kan komen. Het transport van dit vocht geschiedt door een fijn gangenstelsel. Wanneer een boom wordt geveld is deze dus volledig gevuld met vocht en voedingssappen. Deze sappen [90%], of liever gezegd het grootste deel ervan, moeten uit de boom voordat het hout geschikt is voor het vervaardigen van meubels. Vroeger gebeurde dit door het hout decennia lang onder een afdak te laten staan. Daar is nu geen tijd meer voor en wordt het hout na enkele jaren aan de buitenlucht; daarna kunstmatig, verder gedroogd: KD [=killing drying] is de afkorting die hiervoor in de houtbranche wordt gebruikt. Ook dit drogen vergt tijd, soms enkele weken tot maanden afhankelijk van de houtsoort en de dikte van het hout. Het mag namelijk niet te snel gaan om niet te scheuren. Het hout is dan gedroogd tot 10 – 12%, verder is onmogelijk anders verliest het hout haar consistentie. De resterende holle ruimten in het hout geven de werking aan het hout. Het kan vocht opnemen en afstaan. Net zoals uw buitendeur met de seizoenen meegaat en klemt in de natte seizoenen [voorjaar en najaar] en makkelijk sluit in de droge seizoenen [zomer en vorst ]. Als een massief houten meubel in een ‘gort’ droge ruimte [vaak veroorzaakt door ontvochtiger nummer 1: de airconditioning] staat, is te begrijpen dat het hout nog verder terug gaat drogen en daardoor scheuren gaat vertonen. Vandaar dat wij bij een tafel het advies geven de luchtvochtigheid van een kamer te bewaken en bewaren tussen de 45-60%. Dit is bovendien ook beter voor het ademhalingsstelsel van mens en dier.

|